A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Афганістан - душі кривава рана

Дата: 14.02.2019 16:22
Кількість переглядів: 1132

Ти – вічний біль, Афганістан,

Ти – наш неспокій.

І не злічить глибоких ран

В борні жорстокій.

І не злічить сліз матерів, дружин, дітей –

Не всі вернулися сини із тих ночей…»

15 лютого – день вшанування учасників бойових дій на території інших держав. 30 років тому в Афганістані закінчилася десятилітня військово-політична спецоперація Радянського Союзу, участь у якій взяли 160375 військовослужбовців – вихідців з України, 3360 з яких – загинули, 72 – пропали безвісти, 3560 – стали інвалідами. Згодом війну в Афганістані керівництво тодішнього СРСР визнало політичною помилкою, однак це аж ніяк не применшує особистого подвигу тих, хто став прикладом самопожертви та вірності військовій присязі.  Афганська кампанія залишила невиліковну рану в душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів чи батьків.

До цієї дати  у школі організовано цикл заходів «Афганістан: подвиг, біль, пам’ять…»

12  лютого в школі проведено інформаційну годину « Ті спогади, то вічний серця біль». Під час заходу присутні ознайомилися з масштабами складних і неоднозначних подій в Афганістані, переглянули документальні відео фрагменти про афганську війну, вшанували пам’ять тих, хто поліг в Афганських ущелинах, схиливши голови у скорботній хвилині мовчання. Інформаційні повідомлення готували класні керівники зі своїми вихованцями: Цибульська У.М. - 5-А клас, Чорна Н.Л. - 7-А , Рокша О.В. - 9- А клас. 

13 лютого у актовій залі школи організовано спільний військово-патріотичний захід « Відлуння Афганських гір»  На захід запрошені працівники Жашківського військового комісаріату Кушнір Ю.М., Козаков А.В., ветерани воєнних дій в Афганістані разом Головою спілки воїнів – інтернаціоналістів Жашківського району Куклою О.І. Це не просто захід – це зустріч –пам'ять про земляків, які відійшли у вічність, про біль та незагоєні рани 1979-1989 років.   У підготовці та проведенні свята активно взяли участь вихованці танцювально-хореографічного колективу «Веселка» Громової Т.Я. , вихованці Якобчука Я.П. будинку дитячої та юнацької творчості, учні міських шкіл, що є учасниками загонів юних друзів прикордонників. Гості зустрічі – учасники художньої самодіяльності  будинку культури с. Конело – Хутори виконали «Афганський вальс», «Ой терниця, терновая». Упродовж години панувала зворушлива та щира атмосфера. Захід супроводжували вірші про афганську війну, які декламували учні, фото та відео наших земляків про події тих років. 

Пам'ять про ці події  завжди залишиться в пам'яті українського народу та буде прикладом для молодого покоління.

Афганістан...

Згадаймо ті дні, коли разом з світанком

Вставали ми всі і мчались на танках,

Або "БеТееРом",вперед на ті гори

Де ворог засів, що бив по колонах.

Афганістан...

Згадаймо бої. Згадаймо загиблих.

Шануймо батьків наших рідних. Пониклих

В журбі за синочком, що смерть там знайшов...

Геройски загинув! У вічність пішов!...

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень