A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Тиждень поінформованості - Рак голови та шиї

Дата: 22.04.2024 08:56
Кількість переглядів: 33

На зображенні може бути: текст «РАК голОВИ ΤА ШИ чи головни δοлί; охриплисть або змина голосу; биль πίД час жування/ ковтання; проблеми 3 диханням або мовою; ви кровотечи, кривава слина чи мокрота; ПОсТийі бοли у вухах ЧИ ίНфекцй; ч .нфекц.Ϊ носових пазух не реагують на антибиотики. Негайно зверниться до ликаря, якщо ви помитили якийсь 13 цих СИΜΠТΟМИВ»

Рак голови та шиї відноситься до кількох типів раку, які починаються у клітинах та вражають ротову порожнину, горло або інші частини голови та шиї. Рідше рак голови та шиї утворюється в носових пазухах або слинних залозах. Більшість видів раку голови та шиї класифікуються як плоскоклітинний рак (за назвою клітини, яка перетворюється на ракову клітину).

📌Види раку голови та шиї:

〽️Рак порожнини рота: утворюється на губах, язику, яснах, слизовій оболонці щік та губ, верхній та нижній частині рота або в місцях за зубами мудрості.
〽️Рак ротоглотки: утворюється в середній частині горла (ротоглотці). Рак мигдаликів - це найпоширеніший тип раку ротоглотки.
〽️Рак гортаноглотки: утворюється в нижній частині горла (гортаноглотки).
〽️Рак гортані: утворюється в голосовому апараті (гортані), де знаходяться голосові зв'язки.
〽️Рак носоглотки: утворюється у верхній частині горла (носоглотці).
〽️Рак слинних залоз: утворюється у слинних залозах.
〽️Рак порожнини носа та навколоносових пазух: формується в порожнистій ділянці всередині носа (носова порожнина) або в порожнинах кісток, що оточують ніс (навколоносові пазухи).

Рак голови та шиї іноді поширюється на лімфатичні вузли у верхній частині шиї.

🔬Рак голови та шиї буває важко діагностувати, оскільки симптоми часто легкі та можуть імітувати менш серйозні захворювання, такі як застуда чи біль у горлі. Біль у горлі, що не проходить - це найбільш поширений симптом раку голови та шиї.

‼️Загальні симптоми: часті головні болі; охриплість або зміна голосу; біль при жуванні/ковтанні; біль у верхніх зубах; біль у шиї, що не проходить; проблеми з диханням чи мовою; постійні болі у вухах чи інфекції; носові кровотечі, кривава слина чи мокрота; незагоєна виразка в роті або на язиці; часті інфекції носових пазух не реагують на антибіотики; біла або червона пляма на яснах, язиці або в роті; набряк щелепи, шиї або бічної частини обличчя.

⚠️Негайно зверніться до лікаря, якщо ви помітили якийсь із цих симптомів. Вони можуть бути ознаками чогось менш серйозного, але щоб переконатися в цьому, потрібне ретельне обстеження.

💯Фактори ризику раку голови та шиї: куріння, вживання надмірної кількості алкоголю, вірус папіломи людини (ВПЛ), вірус Епштейна-Барр (ВЕБ), слабка імунна система, радіаційний вплив, вживання надто великої кількості солоних продуктів, гени, погана гігієна ротової порожнини.

🖇️Аби захистити себе від цього захворювання:

✅Відмовтеся від куріння.
✅Обмежте вживання алкоголю. ✅Вакцинуйтесь проти ВПЛ. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень