A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Не мовчи! 4 травня Міжнародний день протидії булінг

Дата: 03.05.2024 13:12
Кількість переглядів: 49

 

 Вже більше року, як в Україні було доповнено деякі законодавчі акти щодо  протидії булінгу. Існує багато визначень цього терміну, але відповідно до Кодексу про адміністративні порушення та ЗУ "Про освіту" булінг - це діяння, дії або бездіяльність учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров'ю потерпілого. 

Жертви булінгу переживають важкі емоції - почуття приниження і сорому, страх, розпач і злість. Булінг вкрай негативно впливає на соціалізацію жертви, спричиняючи: 

- неадекватне сприймання себе - знижену самооцінку, комплекс неповноцінності, беззахистність;

- негативне сприймання однолітків - відсторонення від спілкування, самотність, часті прогули у школі;

- неадекватне сприймання реальності - підвищену тривожність, різноманітні фобії, неврози;

- девіантну поведінку - схильність до правопорушення;

Законодавством України запроваджена адміністративна відповідальність за булінг. Статтею - 173-4 кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що булінг (цькування), що вчиняється стосовно особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному  або фізичному здоров'ю потерпілого, тягне за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин. 

Головна порада для батьків - як допомогти дитині уникнути цькування?

- Булінг - це важке випробування. Найкраще, що можуть зробити батьки для своєї дитини у цій ситуації - це дати їй зрозуміти, що з будь-якою проблемою вона може звернутися до них, отримавши необхідну підтримку та захист. Найгірше - це сказати: "Розбирайся сам/а!". Дитина одна у цій битві не впорається.

РЕКОМЕНДАЦІЇ БАТЬКАМ,

ЩОБ ДИТИНА НЕ СТАЛА ЖЕРТВОЮ ПСИХОЛОГІЧНОГО ЦЬКУВАННЯ.

1. Пам'ятайте: дитина не може впоратися з булінгом самостійно! Діти зазвичай не розповідають про насилля батькам, тому важливо навчитися розпізнавати ознаки булінгу.

2. Щодня розмовляйте з дитиною про її справи. Це кілька хвилин на день про те, як і з ким дитина проводить час, що відбувається дорогою додому тощо. За розмовою - спостерігайте за настроєм дитини. За можливості - відвідуйте дитину у  школі, забирайте/зустрічайте особисто.

3. Розвивайте здорову звичку боротьби з хуліганством і нетерпимість до залякувань. Ваші діти повинні знати, що це ненормально - залякувати чи стояти осторонь, коли ображають іншого. Навчайте дитину просити про допомогу дорослих і не боятися розповідати про знущання. Поясніть, що Вам можна довіряти і Ви допоможете у будь-якій ситуації.

4. Навчіть дитину правильно користуватися Інтернетом, соціальними мережами. Поясніть, що таке кібербезпека і як протистояти кіберзалякуванню. Установити ліміт часу роботи в мережі.

5. Якщо Ваша дитина вже стала жертвою шкільного булінгу, за жодних умов не можна ігнорувати чи замовчувати виявлені факти жорстокої поведінки над дитиною. Рекомендовано повідомити в усній чи письмовій формі про насилля психологічну службу, адміністрацію навчального закладу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень