A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Подорож на станцію «Академік Вернадський»

Дата: 21.12.2023 13:29
Кількість переглядів: 53

 

Двадцятого грудня учні 7-11 класів нашого ліцею здійснили віртуальну подорож на найзагадковіший  і мало вивчений материк  – Антарктиду, побували на єдиній  українській антарктичній станції.  У лютому 1996 року вона  була передана Британією Україні за символічну плату – один фунт та перейменована на честь видатного українського вченого, академіка  Володимира Вернадського, першого президента  НАН України.  Екскурсію проводив полярник, лікар-науковець, учасник ХXVIII української антарктичної експедиції  (2023-2024 рр.) - Дмитро Олегович Мартиненко. Учні дізналися про устрій життя і роботи на станції. Побачили приміщення із середини. Побували в  музеї з фотографіями експедицій, музичними та альпіністськими інструментами, валютами різними держав,  спортзалі,  кухні. Дмитро Олегович показав кабінет лікаря та робочі кабінети вчених. Побували також у найпівденнішому барі планети.

 Станція забезпечена електричним струмом, який виробляється генераторами змінного струму, які розміщені в окремому приміщенні. Працюють вони на дизельному пальному, що розміщене в величезній цистерні.  Також на території станції є каплиця рівноапостольного князя Володимира.

На території станції  також розташовані два модулі з немагнітного матеріалу, де встановлені магнітометри,  аерологічний павільйон (використовується також як гараж для чотирьох снігоходів); будиночок ДНЧ-лабораторії.

        У цій експедиції беруть участь 14 полярників. З них 3 вчених-геофізики, 3 вчених-біологи, 3 вчених-екологи,  вчений-лікар, 3 інженерно-технічних співробітники та кухар.

 Дослідження в Антарктиді проводяться за основними сучасними науковими напрямами, що охоплюють науки про життя,  про Землю та фізичні науки (фізика полярного геокосмосу і сонячно-земних зв'язків;  ядерно-фізичні дослідження Землі та атмосфери;  геолого-геофізичні дослідження).

Учні дізналися, що зараз в Антарктиді літо. Температура трішки нижче нуля. У пінгвінів починають з'являтися пташенята. За весь рік лише 25-30 днів сонячні, решта – хмарні, тому там немає обсерваторій. Основним сузір'ям є Південний Хрест. Найцікавіше явище, за яким  спостерігали наші вчені, - це гало, коли на небі видно два або три  Сонця замість одного.  Постійно ведеться спостереження за озоновою дірою, вимірюється вміст озону в повітрі, діра зменшується, що дуже добре для планети Земля.  Щоденно полярники вимірюють і виставляють на своєму сайті температуру, відносну вологість повітря, швидкість вітру, атмосферний тиск. Вологість повітря дуже велика. Окрім снігу, який може бути голубим,  зеленим, червоним, в Антарктиді бувають дощі.

Нещодавно до станції прибув український науково-дослідний криголам «Ноосфера», який доставив на станцію нове обладнання, медикаменти,  провізію.

 Ми дуже вдячні Дмитру Олеговичу  за  можливість побачити океан, колонії пінгвінів, їх гнізда, косаток  голубооких бакланів.

Учитель фізики Богач Т.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень