A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Щоб тиск був у нормі

Дата: 19.05.2023 14:06
Кількість переглядів: 26

Що таке артеріальний тиск та як відбуваються процеси всередині людини

Артеріальний тиск — це фізична величина, яка утворюється при скороченні серця, коли відбувається викид кількості крові в судини і формується систолічний тиск, а далі йде діастолічний. Це тиск, який формується під час розслаблення серця. І коли кажуть, що верхній тиск — це сердечний, а нижній — це нирковий, то це не зовсім правильно. Насправді верхній — систола, нижній – діастола.

В кожної людини є тиск, без нього ми не можемо жити. Він буває нормальний, підвищено-нормальний і підвищений.

Нормальні цифри тиску сьогодні розглядаються Всесвітньою організацією здоров’я від 90/60 мм рт. ст. до 140/90 мм рт. ст.

В організмі людини є дуже багато різних речовин, які регулюють цифри тиску, зокрема гормони, рецептори. У кожного вони свої і все залежать від гормонального стану, від фізіології людини, яка в нього будова тіла.

Тиск вимірюється на артеріях. У венах також є тиск, але ми не надаємо йому такого великого значення.

 

 

Чи впливає вік та стать на тиск

Ні. Є нормальні цифри тиску, як для жінки, так і для чоловіка. Вік також не має значення чи людині 20 років, чи 90 років. Чим кращі в людини цифри артеріального тиску, тим довше людина буде жити.

Якщо у людини розвивається підвищений артеріальний тиск та якщо вона його не контролює, як правило, частіше виникають інфаркти та інсульти і від цього залежить якість життя.

Діти також можуть бути гіпертоніками або гіпотоніками. Інколи у них можуть бути вроджені вади, наприклад, вроджена вада серця або судин нирок. Нирки теж виділяють специфічні речовини, які впливають на рівень тиску. Це може призводити до підвищення артеріального тиску. Також можуть бути патології центральної нервової системи вроджені або набуті.

На сьогодні багатьом дітям встановлюють діагноз ожиріння. Воно також може призводити до підвищення тиску.

Існує діагноз метаболічний синдром, який містить в собі підвищену масу тіла, підвищення цукру в крові і підвищення артеріального тиску. Сьогодні всесвітня спільнота звертає увагу на те, що великий відсоток людства має ожиріння і діти в тому числі.

Хвороби, які можуть впливати на тиск

Коли ми вперше виявляємо підвищений тиск, особливо у молодої людини, ми повинні зрозуміти, чи це просто гіпертонічна хвороба, чи це симптоматична артеріальна гіпертензія. Може бути захворювання наднирників або можуть бути камені в нирках. Також атеросклеротичні ураження судин, які теж можуть призводити до підвищення тиску.

Якщо ми провели дослідження і нічого не знайшли, тоді ми кажемо про артеріальну гіпертензію у людей.

 

 

Як правильно обрати апарат для вимірювання тиску

Кожна людина має визначитися, чи може вона виміряти тиск сама, чи їй потрібна допомога. Звичайно більш точні апарати механічні, а не електронні. Але якщо людина живе сама, погано бачить та чує, то краще, якщо це буде екран в електронному тонометрі.

Під час вимірювання тиску людина має правильно сидіти, рука має бути на рівні серця. Краще декілька разів міряти тиск.

Часто на лівій руці тиск високий, але буває навпаки. Якщо різниця при вимірюванні тиску дуже велика, то це може бути схожим на атеросклеротичні враження судин.

По частоті пульсу можна запідозрити, який в людини тиск. Якщо пульс ледве чутно це може означати, що тиск низький, а якщо пульс гарно відчувається – тиск буде високим.

Тиск потрібно вимірювати вранці та ввечері для того, щоб бачити, як працює лікування яке призначив лікар. Але якщо є головний біль і людина себе погано почуває, то міряти тиск потрібно на піку болю.

Навіщо інші лікарі також міряють тиск при консультаціях

Це дуже важливо тому, що багато кардіологічних патологій пов’язані з тиском. Наприклад, гіпертонічній хворобі приділяють багато уваги. Від високого тиску страждають органи-мішені, наприклад, очі, коли страждають судини очного дна і людина може втрачати зір. Тому і для окуліста важливо, щоб був нормальний тиск.

Для невролога – головний мозок не отримує достатню кількість кисню, не ідуть усі процеси так, як треба. І при гіпертонічній хворобі розвивається гіпертонічна енцефалопатія. Невролог не зможе лікувати, поки не нормалізується тиск.

При підвищеному артеріальному тиску страждають всі органи і системи. Тому для більшості лікарів тиск у пацієнта повинен бути нормальним.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень