A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Міжнародний день боротьби з епілепсією 🧠– 14 лютого

Дата: 14.02.2023 15:15
Кількість переглядів: 42

Відкрити світлину

Міжнародний день боротьби з епілепсією 🧠– 14 лютого

#Епілепсія – це хронічний розлад мозкової діяльності, для якого характерні напади, що повторюються. Лікарі діагностують епілепсію, коли у вас є 2 або більше напади без будь-якої іншої ідентифікованої причини. За даними World Health Organization (WHO), на епілепсію страждають 50 млн. людей у світі. В Україні ж даним розладом страждає понад 100 000 людей, тобто кожен 400-й.

👶🏼👵🏻Епілепсія може розвинутись у будь-якої людини, але найчастіше вона виникає в маленьких дітей та людей похилого віку. 🔍2 основних типи нападів: генералізовані (вражають весь мозок) та фокальні (парціальні) – (вражають лише одну частину мозку) напади.

🚨Симптоми епілепсії🚨 Судоми – це основний симптом епілепсії. У загальному вони відрізняються, зокрема і від типу нападу. ‼️Фокальний напад з усвідомленням, що не супроводжується втратою свідомості: зміна почуття смаку, нюху, зору, слуху чи дотику; запаморочення; поколювання та посмикування кінцівок. ‼️Фокальні неусвідомлені напади, що супроводжуються втратою свідомості: байдужий погляд; несприйнятливість; виконання повторюваних рухів. Генералізовані напади Підтипи: 👉Відсутність нападів. Абсансні напади (раніше "petit mal напади"), як правило, викликають короткочасну втрату свідомості, байдужий погляд і здатні спричинити рухи, що повторюються (прицмокування губами або моргання). 👉Тонічні судоми. Вони спричиняють раптову скутість м'язів ніг, рук чи тулуба. 👉Атонічні судоми. Вони призводять до втрати м'язового контролю. 👉Клонічні судоми. Вони характеризуються судомними рухами м'язів обличчя, шиї та рук, що повторюються. 👉Міоклонічні судоми. Вони спричиняють спонтанні швидкі посмикування рук та ніг. 👉Тоніко-клонічні судоми. Симптоми: жорсткість тіла, струшування, втрата контролю над сечовим міхуром або кишківником, прикушування язика, втрата свідомості. Після нападу ви можете не пам'ятати, що він був або ви можете почуватися трохи погано протягом декількох годин. 📌Чинники, що провокують напад: сильний стрес, відкритий вогонь, світлові ефекти, тривала перевтома та недосипання, соматичні захворювання, відчуття голоду або переїдання, прийом алкоголю та наркотичних речовин, надмірний прийом кофеїновмісних препаратів або напоїв, прийом деяких лікарських засобів та БАДів.

❓ЩО РОБИТИ, ЯКЩО У ХВОРОГО ПОРУЧ ПОЧАВСЯ НАПАД❓❓ : Під час активних судом: ✅Переконайтеся в безпечності обставин для себе та хворого. ✅Подивіться на годинник та зафіксуйте час від початку до кінця активних судом. ✅Приберіть від постраждалого небезпечні предмети, підкладіть під його голову м’які речі з метою попередження травм голови. Після припинення судом: ✅Огляньте постраждалого, визначте наявність свідомості та дихання. Якщо дихання відсутнє, розпочинайте серцево-легеневу реанімацію. ✅Якщо постраждалий дихає: поверніть його на бік для запобігання потрапляння біологічних рідин до верхніх дихальних шляхів та «западання» кореню язика. ❌ЗАБОРОНЕНО❌ : 👉Намагатися силоміць стримувати судомні рухи постраждалого. Цим ви лише збільшите ризик травматизації. 👉Розкривати рот у постраждалого за допомогою підручних засобів – всупереч уявленням під час судом корінь язика не може «запасти», оскільки язик – теж м`яз і напружується разом з іншими м`язами. 👉Під час судом чи в непритомному стані вливати рідин, чи будь-які ліки до рота постраждалого. ‼️НЕ ЗАВЖДИ потрібно викликати швидку при епілептичному нападі‼️ Сам по собі судомний напад не є невідкладним станом, тому викликати бригаду швидкої допомоги потрібно лише, якщо: 🔺у людини цей напад перший; 🔺судоми почалися у вагітної або в дитини; 🔺напад триває понад 5 хв. або напади повторюються щільно один за одним; 🔺спостерігається значне підвищення температури; 🔺під час судом хворий вдарився головою; 🔺людина має ускладнене дихання; 🔺після нападу погане самопочуття зберігається протягом 30хв. 🚑Якщо ви помітили один із перелічених факторів, потрібно забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади швидкої медичної допомоги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень