МАНДАРИНИ: їхні переваги для нашого здоров’я
Розпочалась пора мандарин. Це другий за величиною цитрусовий фрукт, що культивується, після апельсина. Як і апельсини, мандарини мають помаранчевий колір, хоча деякі сорти можуть мати відтінки зеленого або червоного. Вони мають більш солодкий смак, а їхня м'якота та шкірка є дуже поживними.
Отже, 8 дивовижних переваг мандаринів для нашого здоров'я:
Містять поживні речовини. Попри свій невеликий розмір у порівнянні з іншими цитрусовими, такими як апельсини та грейпфрути, мандарини багаті на поживні речовини та воду (вони приблизно на 85% складаються з води). Мандарини містять: клітковину, вітаміни А, В (В1 – тіамін, В6 – піридоксин та В9 – фолієву кислоту), С, калій. Мандарини також є одним із найбільш концентрованих джерел бета-криптоксантину, антиоксиданту, що в організмі перетворюється на вітамін А та зумовлює помаранчевий колір мандаринів та інших фруктів.
Мають високий вміст антиоксидантів. Антиоксиданти захищають ваш організм, нейтралізуючи руйнівну дію окислювального стресу, спричиненого накопиченням вільних радикалів. Ці шкідливі молекули беруть участь у розвитку хронічних захворювань, таких як хвороби серця, артрит та рак. Мандарини, у т.ч. їхня шкірка, є багатим джерелом антиоксидантів, таких як вітамін С та бета-криптоксантин, а також флавоноїдів (нарингін, гесперидин, тангеретин та нобілетин). Антиоксидантна здатність вітаміну С відома своїм сприятливим впливом на здоров'я шкіри та серця, а також його протираковими властивостями.
Підсилювачі імунітету. Вітамін С у мандаринах здатен допомогти захистити нашу імунну систему від вірусів та бактерій, впливаючи на Т-клітини (тип лейкоцитів, що захищають наш організм. Крім того, вітамін С посилює фагоцити (імунні клітини, що поглинають бактерії та інші шкідливі сполуки і вбивають мікроби).
Можуть підтримувати здоров'я мозку. Вітамін С та нобілетин здатні захистити від хронічних захворювань головного мозку, таких як шизофренія, хвороб Альцгеймера та Паркінсона.
Здатні допомогти покращити зовнішній вигляд шкіри. Мандарини у вашому раціоні сприятимуть здоровій шкірі через вплив вітаміну С на вироблення колагену (найпоширеніший білок в організмі). Він надає структуру, міцність та стабільність сполучним тканинам, у т. ч. шкірі. Як відомо, з віком кількість колагену в організмі зменшується. Однак вітамін С сприяє синтезу колагену, що покращує загоєнню ран та зменшує ознаки старіння.
Здатні підтримувати здоров'я серця. Вітамін С, тангеретин та нобілетин сприяють здоров'ю серця. Як показують дослідження, вітамін С може знижувати фактори ризику серцево-судинних захворювань шляхом зниження артеріального тиску та агрегації тромбоцитів, поліпшення функції кровоносних судин та зниження рівня тригліцеридів у крові та рівня холестерину ЛПНЩ.
Мають протиракові властивості. Вітамін С здатен запобігати росту та поширенню пухлин, сприяють загоєнню ран після операції та підвищують ефективність хіміотерапії, а також знижують її токсичність.