A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Запорозькі козаки – захисники української землі

Дата: 25.04.2024 17:42
Кількість переглядів: 57

Роль українського козацтва в історії України просто колосальна. Якби не запорозькі козаки український народ у XVI столітті припинив би своє існування і був би частково знищений татарами і турками і частково асимільований: поляками, литовцями і росіянами. Згідно з підрахунками дослідників у XV – XVI  століттях татарами і турками на українські землі було скоєно понад дві тисячі великих і малих набігів, в результаті яких сотні тисяч українців було викрадено в рабство, а було вбито ще більше.
Щоб протистояти іноземним загарбникам з надр українського народу утворився новий соціальний прошарок населення – козацтво (перша згадка про козаків відноситься до 1489 р.), організаційно оформившись в середині XVI століття в Запорозьку Січ, яка шитому стала на південноукраїнських землях. Козаки як могли боролися з татарами і турками, звільняли людей з неволі. Після Брестської унії 1596 року, коли більшість українських князів і шляхти перейшла в католицтво або уніатство, українські козаки взяли на себе роль захисників православ'я на Вкраїні, їх авторитет серед українців зріс ще більше, вони стали уособлювати собою весь український народ представляти його на міжнародній арені.

Запорозька Січ, козацтво - найяскравіше віддзеркалили прагнення українського народу до свободи і незалежного державного життя, що робило її виразником загальнонаціональних інтересів. Всупереч існуючим політичним кордонам Запорізька Січ завжди прагнула поширити свій державний суверенітет на інші українські землі, визволити їх з-під влади шляхти та встановити "козацькі порядки". В Україні не було практично жодної сфери життя, яка б залишилася поза увагою Запорізької Січі. Вона матеріально підтримувала діяльність братств та навчальних закладів, опікувалася православною вірою, фінансувала просвітницьку роботу православних церков і монастирів. Запорізьке козацтво на своїх землях ліквідувало кріпосницькі порядки, впроваджуючи прогресивніші буржуазні відносини, послідовно формувало демократичні інститути, які з часом як клітини національної державності утвердилися на більшості українських земель.

Тож сьогодні в рамках тижня історії у 6 – Г класі пройшла година спілкування «Запорозькі козаки – захисники української землі». Діти дізналися історію виникнення козацтва, перших Січей, а також про побут, звичаї та військове мистецтво козаків, їх внесок в історію нашої країни і світу. Учні вивчити козацькі заповіді та прислів'я про козаків, імена найвидатніших козацьких ватажків. Ліцеїсти переглянули відео про бойові мистецтва козаків, виконали спільний проєкт «Козак», завданням якого було поділившись на групи виконати різноманітні завдання та вправи, а по завершенню скласти узагальнений портрет козака – воїна. Діти відмінно впоралися з завданнями та отримали задоволення від роботи.

Козацьке військо вкрили себе незгасаючою  славою, захищаючи свій народ, свою землю від ворожих набігів. Козаки-запорожці були і залишаються уособленням кращих людських якостей і виразником незламного національного духу.

Протягом століть вороги намагалися викоренити український дух боротьби, знищити тих, хто був носієм державницької ідеї і патріотизму, та українці чинили стійкий опір загарбникам. Не забуваймо, МИ -  НАЩАДКИ  ЗАПОРОЗЬКИХ КОЗАКІВ! ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!

Вчитель історії Матусевич А.М.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень