A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

У геніальності 1% таланту і 99% праці.

Дата: 01.07.2020 16:21
Кількість переглядів: 915

У геніальності 1% таланту і 99% праці.

Томас  Едісон

 

 Що є талант насправді?   Благословенний дар Богів,   який з самої колиски   ти плекати в собі готовий?  А хтось скаже: « Це гени,   все в нас закладено давно…»   Але тільки талант не вічний, його ти можеш втратити.   І лише роботою нескінченною   зумієш міцно підтримати. Його ти або розвиваєш   своєю ж власною працею,   або все глибше зариваєш,   втрачаючи дар свій з кожним днем…

Моє перше знайомство з цією маленькою  дівчинкою розпочалося 12 років тому. Зовсім несмілива, сором’язлива і невпевнена вона міцно тримала за руку свою матусю Оксану і ніби боялася її відпустити . «Така малесенька першокласниця!», - промовила захоплено я. Разом із нею у нас розпочинався новий виток на життєвому шляху: Діанка стала школяркою, а я очолила посаду педагога організатора, прагнучи надихати та розвивати дитячі таланти. Як і будь-хто, розпочинаючи нову роботу, долає перешкоди , так і ми,  вчилися, докладали великих зусиль. Я, уважно вивчаючи психологію дитячої творчості та підбираючи ключики до дитячих душ, а першокласниця Діана ази шкільної грамоти. Обом було нелегко. Не все вдавалося…

Перше знайомство із шкільною сценою та вміння чути і працювати, Діанка показала закінчуючи початкову школу. Ролі в шкільних сценках, ведучої різноманітних заходів здавалися, на перший погляд, її легко та невимушено. Але за кожною миттю успіху була плідна праця над текстом, вмінням триматися і не розгубитися у відповідальну мить.

Починаючи з шостого класу Бондаренко Діана стає активною учасницею учнівського самоврядування школи «Веселка» , очоливши міністерство культури. На засіданнях була уважною і допитливою. Але уже з перших років показувала свою небайдужість до життя школи, прагнення показати іншим, що наша школа найкраща і тут круто. Коли збиралися лідери школи , а серед них були і старшокласники , і випускники,  ніби усім однаково проводиш заняття, вчиш лідерських якостей , а у Діанки був особливий хист – вміння чути та діяти. До її зауважень, пропозицій прислухалися усі,  і вони часто впроваджувалися у шкільні будні. З 2016 року  цілеспрямовану та впевнену, відповідальну та рішучу ученицю лідери учнівського самоврядування висувають на пост президента школи . Конкурентів у лідерки не було:  ніхто не заперечував і не хотів змагатися із однією із найсильніших в самоврядуванні.  Бондаренко Діана стає  президентом школи, лідером учнівського самоврядування Жашківського району, а потім громади.  Життя дівчини змінилося – до активного і насиченого життя добавилися ще і відповідальність за актив молоді школи та міста. Двічі на рік, упродовж майже п’яти років Діана запрошена на засідання обласної Ліги Старшокласників Черкаської області. Активна учасниця обласних тренінгів та форумів, проектів та диспутів. Усі ці зустрічі крок за кроком шліфували та удосконалювали лідерські якості, вміння вести діалог, чути інших і домагатися, щоб почули тебе.

Жоден шкільний захід, агітбригада, конкурс, змагання не відбувся без її присутності.  Діанка зі своєю креативністю,  відповідальністю,  організаторськими здібностями та вмінням вести за собою до перемоги,  є учасницею як інтелектуальних так і спортивних, фізичних заходів! Відповідальна, наполеглива, має добру пам’ять, особливо любить багато читати, схильна до вивчення іноземних мов та предметів гуманітарного циклу. Щорічно з багатьох предметів брала участь у районних олімпіадах. Посідала І-і місця в ІІ турі олімпіади з української мови у 2019 році та екології в 2020 році; стала призером ІІІ туру Всеукраїнської олімпіади з правознавства 2018 і 2019 рр. (ІІ місце), а також зайняла ІІІ місце у ІІІ турі Всеукраїнської олімпіади з англійської мови у 2020 році.

 З 2015 року є капітаном агітбригади дружин юних пожежників. Ще й досі згадуються запальні та переконливі виступи команди під її керівництвом. А у 2019 році команда ДЮП «Нова нація» стає переможцем у міських,а далі здобуває  ІІ місце на обласних змаганнях!   

Діані подобались уроки фізкультури та Захисту Вітчизни, неодноразово брала участь в районних і обласних змаганнях з легкої атлетики, є бронзовим призером Черкаської області з бігу на 800 м 2017 року, незмінний учасник команди срібного (2017) та бронзового (2018) призера Черкаської області у змаганнях «Козацький гарт». Навіть у військовій справі маленька, тендітна дівчинка впевнено рухалася до перемоги:  член команди – бронзового призера області у змаганнях «Юні друзі прикордонників» (2018 р.), призер військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») 2018/2019 н.р.  А у 2020 році була відзначена почесною відзнакою губернатора області «Відмінник Захисту Вітчизни»

Бондаренко Діана талановита та працелюбна дівчинка , яка 11 років займалась мистецтвом хореографії, стала двічі золотим призером регіональної олімпіади з хореографії у м.Умані (2017, 2018 р.). З 2015 по 2019 рр. входила до складу народного хореографічного колективу «Едем», який  неодноразово здобував перемогу,  адже однією з найкращих танцівниць - солісток  була мила і витончена Діанка .  

 Допитлива, уважна, учениця завжди  має широке коло інтересів, розвинутий інтелект. Вона належить до людей з великим внутрішнім потенціалом та реалізовує себе у різних сценічних образах. Дівчина має прекрасний голос, чудово декламує, тому і не дивно, що концерти у міському Будинку культури не проходили без її участі. Довгий час Діана займалась у драматичному гуртку при міському Будинку творчості, брала участь (найчастіше виконувала головні ролі) у дитячих та юнацьких виставах. Останні роки займалась на театральній студії «Перспектива-6», зіграла головну роль у виставі «Цариця пустелі» (режисер-постановник Дар’я Потапова), прем’єра якої відбулася в березні 2020 року. Коли я переглядала цю виставу, то була вражена майстерністю та грою юних акторів – учнів нашої школи, які постали в іншому образі і приємно вразили нас, глядачів. А наша Діанка у головній ролі, ніби уже десять років на сцені! Дивлячись на її гру ще раз переконуюсь , що талантам цієї юнки немає меж . Навіть матуся не стрималася : «То куди ж тепер вступати?! Невже театральний?!»

Діана ерудована та комунікабельна. З 2017 року вона зацікавилась Всеукраїнським освітнім проектом «Відкривай Україну» та спільно з однодумцями-ровесниками стала фіналістом цього проекту, а в 2019 році була обрана капітаном команди «Переможці» - суперфіналіста проекту «Відкривай Україну». Пригадую ті недоспані ночі в Києві… Розробка концепцій, підбір шляхів та методів, креативних ідей задля реалізації. Тут Діана зуміла самостійно організувати кожного учасника команди , знайти переваги та націлити на успішний результат. Під її керівництвом команда діяла впевнено та злагоджено. А я, спостерігаючи за ними,  і не маючи можливості скоригувати,  раділа, що маю таких вихованців – навчених працювати «один  - за всіх і всі - за одного». 

Після такої «пекельної школи»  формування менеджера та організатора,  нашій Діані буде значно легше та впевненіше представляти себе у вищих колах. Тому наступний етап формування та розвитку лідерських якостей дівчини не здивував, а порадував.  Діана шанує українську мову, вивчає традиції нашого народу, любить рідну землю та співвітчизників. Вона прагне кардинальних змін у різних галузях суспільного життя України. З цією метою виконувала місію інтерна народного депутата VIII скликання Світлани Заліщук та була учасником конференції «YES» 2019 року.

На мою думку, талант  родом із дитинства. І кожна людина народжується із зернятком у руці. Тільки треба знайти поле, де це зерно найкраще проросте. Діанка, напевно,  народилася зі жменями зернят в обох руках.  Адже її  талант у юних 17 літ проявився в різних сферах людської діяльності - в галузях музики, літератури, природничих наук, танцю, театру та спорту, в організаторській і ораторській та дипломатичній  діяльності. І як приємно, що такий ТАЛАНТ виховувався , формувався  у Жашківській спеціалізованій школі №1і саме освітні, позашкільні заклади нашої громади  день за днем, рік за роком ростили ці зернята творчості Бондаренко Діани Валентинівни!  Сьогодні вона випускниця. Стоїть на шляху вибору освіти, професії , майбутнього… Шкода, що карантинні умови не дали можливості ще раз розповісти про наших талановитих учнів-випускників, привітати їх з великої сцени … Від імені адміністрації школи, вчителів та від себе особисто, хочу порадіти , що такі учні є в нашій педагогічній діяльності та привітати їх на порозі юності, побажати творчої наснаги і натхнення, однодумців у творчих пошуках, завзятості й сміливості у своїх прагненнях!

Заступник директора з виховної роботи Алла  Миколаївна Гричина


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень