A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Домедична допомога при утопленні

Дата: 15.06.2023 09:55
Кількість переглядів: 19

💦Внаслідок нічного підриву рф Каховської ГЕС є ризик затоплення деяких населених пунктів (до 80). Потік води є небезпечним, тому слід дотримуватись вказівок місцевої влади та слухати повідомлення лише з офіційних джерел.

☝️Нагадуємо правила надання домедичної допомоги людині, яка тоне.

Насамперед переконайтеся, що порятунок іншим людям не зашкодить вам: не ризикуйте своїм життям! Якщо ви не впевнені у власних силах, покличте на допомогу.

❗️Якщо постраждалий у воді:

✅Киньте постраждалому рятувальний круг тощо.

✅Скористатись рятувальним жилетом, кругом, надувним матрацом або іншими засобами, що дозволять утримуватись на воді та підплити до постраждалого зі спини. ✅При наближенні заспокойте постраждалого та поясніть, що ви допоможете.

✅Викличте швидку допомогу.

✅Якщо постраждалий без свідомості, переверніть його на спину, перевірте, чи він дихає за принципом «чую, бачу, відчуваю» («чую» - прислухайтесь до дихання, «бачу» - подивіться, чи рухається грудна клітина, «відчуваю» - перевірте, чи дихає людина, наблизивши до її рота щоку).

✅Якщо постраждалий дихає: покладіть людину спиною на рівну, тверду поверхню, максимально розігніть голову постраждалого, висуньте нижню щелепу (якщо впевнені, що людина не зазнала травми хребта), очистість рот від видимих сторонніх об’єктів (бруд, пісок).

‼️Якщо потерпілий НЕ дихає, проведіть серцево-легеневу реанімацію:

✅виконати 30 натискань на грудну клітину глибиною не менше 5 см (не більше 6 см), з частотою 100 натискань (не більше 120) за 1хв;

✅виконайте 2 вдихи з використанням маски-клапану, дихальної маски тощо. При відсутності захисних засобів можна не виконувати штучне дихання, а проводити тільки натискання на грудну клітину. Виконання 2 вдихів повинно тривати не більше 5 сек;

✅поперемінно повторюйте попередні 2 пункти до приїзду швидкої. Важливо змінювати особу, що проводить натиснення на грудну клітину, кожні 2 хв.

👧🏼Якщо потерпілою є дитина, проводьте реанімаційні заходи у співвідношенні 15 натискань – 2 вдихи.

‼️Якщо людина прийшла до тями до приїзду швидкої допомоги, зігрійте її.

🙏У жодному разі не залишайте людину наодинці! За можливості накрийте потерпілого ковдрою. Будьте обережні та небайдужі допомогти у потрібну хвилину! Ваша допомога збереже комусь життя!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень