A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Гурткова робота як важлива складова освітнього процесу в Жашківському ліцеї №1

Дата: 24.04.2024 10:01
Кількість переглядів: 268

Гурткова та позакласна робота в Жашківському ліцеї №1 відіграє велику роль і у формуванні різноманітних здібностей, нахилів та уподобань дітей. Такі форми роботи спряють різносторонньому розвитку особистості та її ментальному здоров’ю.

Зокрема, гурток «Кольорова мозаїка» - це чудовий спосіб виховання в дітей почуття краси. Дуже важливо, щоб кожна дитина в гуртку власними руками здійснювала свої задуми бо відчуваючи себе творцем, вона прагне стати все кращою, досконалішою.

Гурток розрахований на вихованців молодшого та середнього шкільного віку. Навчальна програма охоплює всі напрямки роботи з кольоровим папером та картоном, волокнистими та природничими матеріалами, солоним тістом, а також бісером, пайєтками, стеклярусом та кольоровими стрічками. Завдяки заняттям на гуртку у дітей з дитинства розвиваються такі риси як фантазія, уважність, акуратність, просторове та аналітичне мислення, дрібна моторика рук, а саме головне – любов до творіння!  

Також у закладі працює творча майстерня хенд-мейду – гурток «Казковий світ іграшки». Основна мета роботи гуртка полягає в ознайомленні дітей з одним із найцікавіших видів декоративно- прикладного мистецтва  - м’яка іграшка, аплікація.

 На заняттях діти вчаться викроювати деталі іграшки, елементи для аплікацій, засвоюють види швів, основні технологічні процеси виготовлення іграшки, послідовність виконання окремих операцій в її створенні та оформленні. Головне бачити кінцевий результат. До нього треба йти наполегливо, рішуче, бачити в клаптику тканини, цікаву, симпатичну тваринку, для якої ви вже придумали кличку. Вчаться виготовляти шаблони різної складності. Навчаються бачити та відчувати красу навколишнього середовища, відображати цю красу у своїх аплікаціях. Виготовляти обереги як із тканини так із паперу.  В гуртку навчаються діти від 6 до 15 років.

Робототехніка - це наше майбутнє, а навчання цьому -  це шлях до майбутнього. Учасники та учасниці гуртка «Робототехніка» з кожним роком удосконалюють свою майстерність та допомагають навчати і наступне молоде покоління. На гуртку проходить сприяння  навчання в учнів початкових знань з інформатики та програмування, фізики, математики умінь проектування моделей роботів та їх збирання, побудови та програмної реалізації алгоритмів; навичок роботи в середовищі операційної системи та графічної мови програмування. Під час навчання використовується унікальна методика – навчання програмування на прикладах, розроблених для конкретного виконавця, сконструйованого самими ж учнями.

  Сьогодні наші вихованці – майбутнє України, у яких формується дух звитяги, почуття патріотизму, бажання служити та захищати Україну. З цією метою у закладі функціонує гурток військово-патріотичного виховання «Сокіл («Джура»)». Учні випробовують свої сили в військовому вишколі, наданню медичної допомоги в бойових умовах, знанні історичних подій та постатей, а також спортивному орієнтуванні.

   З метою створення умов для задоволення потреби дитини в руховій активності через заняття спортивними іграми в Жашківському ліцеї №1 діють гуртки «Волейбол» та «Баскетбол» для юнаків та дівчат.

Головним завданням гуртків є збереження та зміцнення здоров’я, розвиток фізичних якостей учнів; вивчення техніки баскетбольних та волейбольних прийомів; виховання молоді в дусі колективізму та розвиток таких рис характеру особистості, як цілеспрямованість, ініціативність, відповідальність та самостійність.

На заняттях спортивних гуртків здійснюється орієнтований підхід до навчання учнів з урахуванням  індивідуальних особливостей фізичного розвитку та урахуванням їхніх потреб. З метою попередження травматизму під час занять  дотримуються санітарно – гігієнічні вимоги (підбирається і налагоджується спортивний інвентар, дотримується певна температура, вологість), методичні принципи (від простого до складного, враховується підготовленість та стан здоров’я учнів), правильно підбираються вправи та ведеться контроль за їх виконанням.

Спортивні ігри виконують надзвичайно важливу виховну функцію. Саме командні види спорту сприяють соціалізації та формуванню навичок комунікації, уміння працювати в команді. Юні спортсмени усвідомлюють, що для досягнення результату потрібно наполегливо працювати, адже кожна перемога чи успішна гра передбачає роки наполегливих тренувань. Спільна робота тренерів та учнів за підтримки батьків та дирекції ліцею дає результат: волейболісти та баскетболісти Жашківського ліцею №1 – учасники всеукраїнських змагань, призери обласних та незмінні переможці першості Жашківської громади.

У ліцеї успішно функціонує вокальний гурток, на заняттях якого вихованці набувають основних вокальних навичок, опановують сценічну майстерність, а також дружно живуть і співпрацюють в колективі.

Важливе місце надається участі у концертах, оглядах, конкурсах, фестивалях. Вихованці цього гуртка є постійними учасниками багатьох концертних програм, щорічних шкільних та міських заходів. На сцені вони  демонструють глядачам свою вокальну та сценічну майстерність, дарують гарний настрій. Шкільні свята - це не тільки веселощі і розвага, а  це результат великої інтелектуальної роботи.

Також на базі закладу працює танцювально-хореографічна студія під керівництвом Громової Т.Я. Вихованці з танцювальними композиціями залучаються до різних загальношкільних та міських свят, флешмобів, конкурсів.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень