A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Ні! Не може вмерти Україна…Україна живе, і хоче, і буде жити…» (Урок літератури рідного краю за творчістю Докії Гуменної в краєзнавчому музеї)

Дата: 29.03.2024 10:45
Кількість переглядів: 50

           

25 березня 2024 року, відзначаючи 120-річчя від дня народження Докії Кузьмівни Гуменної, нашої письменниці-землячки, вірної доньки українського народу, учні 9-В класу разом з класним керівником Віштак С.М. відвідали краєзнавчий музей.

Слухаючи цікаву, змістовну та пізнавальну розповідь музейного працівника  Солтисюк Ю.М., «подорожували» до далекого Нью-Йорка,  на 19 поверх, в однокімнатне помешкання, де колись проживала, а зараз залишилась лише світла пам’ять про Докію Гуменну. Юлія Миколаївна розповіла про важку, повну небезпек, життєву дорогу письменниці. Усі роки в Україні  фізично працювала, а писала – для себе, для уявних читачів, насправді – для шухляди. Коли її почали переслідувати, звільнили з видавництва,  і  вона щодня очікувала арешту, то подалася з Батьківщини. Але всім своїм серцем, всією душею наша землячка жила разом з Україною,  її радощами і болями. Написала близько 30 книг, у яких розповіла про життя в Жашкові, про голодні 30-ті роки, окупацію Києва.

Діти переглянули фільм «Повернення Докії Гуменної», усвідомили, що найважливішим для кожної людини залишається рідна домівка та близькі. Класний керівник розповіла про твір Докії Гуменної «Епізод з життя Європи Критської», який був написаний 1943 року в окупованому Києві. Звернула особливу увагу на його ідею – це мирне співіснування незалежних країн Європи, зречення воєн і негараздів, шукання «спільноти», а не розладу. Учениці класу: Люльченко Анна, Нікіфорова Анастасія, Питель Вікторія –розіграли сценку-діалог між Україною та Європою за твором письменниці, адже  зараз це є дуже актуальним.

Докія Кузьмівна Гуменна в літературних мистецьких полотнах показала нам, українцям, боротьбу народу за незалежність, за свої права. Тож будьмо справжніми патріотами рідної багатостраждальної неньки, пам’ятаймо своїх героїв, героїв України.

 

Класний керівник 9-В класу  – Віштак Світлана Миколаївна



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень