A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Обережно дифтерія

Дата: 22.09.2022 11:05
Кількість переглядів: 39

 

Дифтерія — це гостра інфекційна хвороба, збудником якої є паличка Леффлера. Патологія проявляється розвитком фібринозного запалення в місці інвазії бактерії, а також ураженням нирок, серцево-судинної та нервової систем і вираженим інтоксикаційним синдромом.

Перші відомості про дифтерію беруть свій початок ще в І ст. до н.е. Гіппократ і Гален описували хворобу в своїх працях. Протягом багатьох століть дифтерія уражала велику кількість населення, особливо дітей, і часто призводила до летальних наслідків. Фібринозні процеси слизової оболонки верхніх дихальних шляхів позначали різними назвами: «сирійська хвороба», «петля ката», «злоякісна ангіна». Останнього десятиліття широко використовується термін «круп».

Уже наприкінці ХІХ століття активізувалися дослідження цієї хвороби: був ідентифікований збудник дифтерії, виділена бактерія в чистій культурі, розроблена антитоксична сироватка та дифтерійний анатоксин. Останні два відкриття дозволили врятувати мільйони життів, оскільки за допомогою цих матеріалів стали проводити масову імунізацію населення.

В Україні піком епідемії дифтерії став 1995 рік. Але після впровадження масової імунізації вдалося знизити кількість хворих практично у 20 разів. Останнім часом батьки все менше уваги приділяють профілактичним щепленням, що сприяє збільшенню ризику інфікування дитини. На жаль, зростанню захворюваності на дифтерію сприяє контент у ЗМІ, спрямований проти щеплень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень