A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Всесвітній тиждень імунізації

Дата: 08.04.2024 11:08
Кількість переглядів: 18

18-24 квітня – Європейський тиждень імунізації | Блоги БДМУ

Дуже часто щеплення для дітей асоціюються зі страхом і супроводжуються тим, що діти можуть плакати та засмучуватися відразу після ін'єкції. Це нормально, проте це ніяк не повинно заважати вам дотримуватися календаря щеплень. Тому, ми підготували для вас кілька порад, які допоможуть підготувати дитину до вакцинації:

Подумайте про профілактику алергічних реакцій.

Якщо у дитини до початку вакцинації вже відзначалися алергічні реакції, заздалегідь обговоріть із лікарем схему профілактики їх загострення.

Слідкуйте за харчуванням дитини: уникайте продуктів, які можуть викликати алергію, а якщо ваша дитина знаходиться на грудному вигодовуванні - не вводьте в раціон нові продукти.

Пам'ятайте, що перед тим як приступити до вакцинації лікар повинен:

  • перевірити здоров'я дитячого організму;
  • у персональному порядку підібрати препарат для щеплення;
  • чітко роз'яснити батькам, як слід підготуватися до щеплення;
  • дати докладні рекомендації батькам, що робити після щеплення;
  • у чіткості дотримати всі нюанси, що стосуються зберігання, використання та введення препарату.

Підготуйте дитину морально заздалегідь.

Дво- або трирічній дитині краще сказати про це безпосередньо в день візиту до лікаря. Налаштуйте її на те, що уколи можуть заподіяти біль тільки на якусь мить, але ви будете поруч і підтримаєте дитину.

Дитині від 4 років і старше може бути корисно трохи більше підготуватися - за день або два до цього. Поясніть, що їм скоро призначений прийом до лікаря, де вони будуть робити щеплення: поясніть навіщо вони потрібні, щеплення в 6 років уже повинні бути не такими страшними для дітей.

Відволікайте: дайте дитині подумати про що-небудь інше.

Під час фактичної вакцинації більшість дітей відчувають себе спокійніше, якщо не бачать голку. Спробуйте перевести увагу дитини на щось інше: на іграшку, книжку, пісню, мультфільм і тд.

Не вибачайтеся перед дитиною за укол.

Це може змусити дитину думати, що ін'єкція болючіше й гірше, ніж вона є насправді, або, що це покарання. Це змусить її відчувати себе більш тривожно.

Нагородіть дитину.

Похваліть і обійміть дитину після уколу. Пообіцяйте сходити погуляти кудись або купити щось дитині, щоб підбадьорити її після перенесеної вакцинації.

Чи існують протипоказання до вакцинації?

Щеплення: за і проти

Відповідні реакції організму на введення вакцини є, і їх існування ніхто не спростовує. Інша справа, що їх наявність і вираженість залежить від стану здоров'я конкретної дитини, тому вся суть питання не в тому, щоб не робити щеплення, а в тому, щоб робити це правильно, готуючи організм дитини: грудним вигодовуванням, правильним харчуванням, загартовуванням, обмеженням контактів з алергенами (побутова хімія, синтетичні іграшки) й т.д.

Також на ймовірність виникнення ускладнень впливає вид, властивості та якість конкретного препарату для вакцинації. Вакцина від одного й того ж захворювання може відрізнятися походженням (на основі живого, убитого або частини убитого мікроорганізму) ступенем очищення, дозою антигенів і т.д.

І третім важливим фактором у цьому питанні є робота медичного персоналу. Лікар, який здійснює вакцинацію, повинен чітко розуміти, що це не просто «укольчик», який необхідно зробити всім і забути. Це індивідуальний процес, що проводиться конкретній дитині.

Чи можна не робити щеплення дітям?

Вакцинація безпечна та ефективна і вводиться тільки після ретельного вивчення. Вакцини викликають певний дискомфорт і можуть викликати болючість, почервоніння або біль у місці ін'єкції. Серйозні побічні ефекти після вакцинації, такі як важка алергічна реакція, дуже рідкі. Користь від вакцинації, з точки зору профілактики захворювань, набагато перевершує можливі побічні ефекти.

 

Побічні ефекти вакцинації

Найбільш часті побічні ефекти вакцинації включають:

  • область, у яку входить голка, виглядає червоною, опухлою і трохи болючою протягом 2-3 днів;
  • немовлята або маленькі діти відчувають себе трохи погано або у них підвищується температура після щеплення протягом 1-2 днів.
  • рідко може виникнути серйозна алергічна реакція на вакцинацію. Якщо алергічна реакція все-таки відбувається, зазвичай вона проходить протягом декількох хвилин.

Абсолютними протипоказаннями до проведення вакцинації є гострі побічні ефекти:

  • помітний набряк у місці уколу понад 8 см;
  • температура тіла вище ніж 40 градусів;
  • гострі алергічні реакції на будь-який компонент вакцини;
  • також вакцинація протипоказана недоношеним дітям (до 2 кг).

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень