A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Харчова безпека під час Різдвяно-Новорічних свят

Дата: 03.01.2024 11:32
Кількість переглядів: 16

Аби уникнути прикрих «сюрпризів» і вберегти себе та рідних від харчового отруєння рекомендуємо дотримуватися 8 ПРОСТИХ ПРАВИЛ: ❌Не купуйте продукти на стихійних ринках. Ви може переконатись в якості та безпечності продуктів тільки в місцях та закладах офіційної торгівлі. При купівлі продуктів харчування звертайте увагу на їхній зовнішній вигляд, дату виготовлення та кінцевий термін реалізації📆, умови зберігання. У разі виникнення сумнівів, на вимогу покупця, продавець ❗️ПОВИНЕН надати відповідні підтверджувальні документи (сертифікати якості, висновки Держпродспоживслужба, ветеринарні довідки тощо) ✅Дотримуйтесь умов зберігання. Зберігайте продукти так, як зазначено на упаковці (наприклад, дотримуючись холодового режиму❄️ та встановлених термінів придатності). Приготовлені власноруч страви можуть залишатись без холоду не більше 2 год. Салати 🥗зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед споживанням), а страви з майонезом у холодильнику придатні не довше ⌛️1 доби!

✅Пам’ятайте про особисту гігієну. Під час приготування їжі та перед її споживанням обов’язково помийте руки теплою водою з милом🧴🤲🏻. Також, неабияк важливо мити руки після відвідування туалету. Якщо вдома чи в магазині Ви торкалися сирого м’яса, риби, яєць, брудних овочів чи фруктів, слід ❗️РЕТЕЛЬНО вимити руки, незалежно від того будете Ви готувати/споживати їжу чи ні.

✅Розділяйте сиру їжу та приготовлені страви. Нарізайте сирі продукти окремо від готових. Користуйтеся окремими ножами🔪 та дошками. Зберігати сирі та готові продукти також слід окремо.

✅Розморожуйте м'ясо 🥩безпечно. Найпоширеніша помилка – повільне розморожування при кімнатній температурі🌡. У той час, коли м`ясо всередині ще замерзле, на його поверхні починають активно розмножуватися патогенні мікроорганізми. М`ясо потрібно розморожувати або в холодильнику, поза морозильною камерою, або в мікрохвильовій пічці.

✅Дотримуйтесь температурних режимів та часу термічної обробки продуктів. Саме термообробка «вбиває» шкідливі бактерії🦠. А ось недоварене або недосмажене м’ясо часто стає причиною харчових отруєнь та зараження гельмінтами🐍.

✅Не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні! Навіть якщо смак і зовнішній вигляд продуктів не змінилися, вони можуть бути зіпсованими і становити загрозу для здоров`я кожної людини🤮.

✅У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (🤕слабкість, що наростає, запаморочення, нападоподібні болі у шлунку, здуття та діарея, нудота, блювання) негайно зверніться до лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень