Ідеї НАССР в діяльності працівників харчоблоку
Перший день осінніх канікул зустрів дощовим та безсонячним днем. Але для працівників харчоблоку нашого ліцею став продуктивним для проведення робочих діалогів з питань валідації та верифікації діяльності щодо впровадження процедур та принципів НАССР . Надати безпечну їжу дітям – це складне комплексне завдання всіх закладів освіти, і найоптимальнішим способом його вирішення є впровадження системи НАССР в основі якої лежить глибокий аналіз, виявлення та усунення всіх можливих факторів ризику, а також встановлення контролю на всіх важливих етапах приготування страв, зводить до мінімуму існуючу небезпеку. Принципи НАССР – це попередження виникнення, усунення чи приведення до прийнятного рівня небезпечних факторів шляхом систематизації контролю на всіх етапах забезпечення харчуванням.
Робоча група НАССР харчоблоку Жашківського ліцею №1 провела продуктивне засідання з питань навчання та корекції в діяльності працівників харчоблоку. Уважно проаналізували особливості впровадження осіннього меню, з кожним працівником проведена індивідуальна бесіда, розроблено відповідні рекомендації та проведено моніторинг контрольно- критичних точок на етапах приготування страв з метою дотримання принципів та процедур НАССР .Такі робочі зустрічі –наради є ефективними у діяльності наших працівників, адже вони допомагають нам налагодити ефективний обмін інформацією відповідно до фактичної ролі та відповідальності кожного з працівників у харчовому ланцюзі.
Як результат очікується, що на харчоблоці закладу буде: здійснено ефективне запобігання перехресному забрудненню; забезпечено належну гігієну персоналу, приміщень та обладнання у технологічних процесах приготування страв; забезпечено системний контроль усіх критичних контрольних точок технологічних процесів приготування страв (усіх етапів підготовки, зберігання та обробки харчових продуктів) з метою запобігання порушення технологічних і санітарних норм.
Відповідальний за організацію харчування у закладі – Гричина А.М.