A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Що потрібно знати про ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

Дата: 08.05.2024 14:28
Кількість переглядів: 76

Немає опису світлини.

це низка захворювань, причиною яких є потрапляння в організм людини вірусів, бактерій, паразитів, які негативно впливають на наш ШКТ. Ці захворювання протікають з ознаками інтоксикації.

❓⚡️Причини недуги - порушення правил особистої гігієни, вживання уражених харчових продуктів (готові страви, молоко, молочні продукти, м’ясо, яйця, риба, кондитерські вироби, фрукти та овочі) та забрудненої води, контакт із забрудненими предметами довкілля.

‼️🚩Найпоширеніші симптоми ГКІ — слабкість, наявні ознаки зневоднення, підвищення температури, сухість у роті, біль у животі, багаторазова блювота, кров у випорожненнях, діарея. Якщо у вас з'явились дані прояви, не ігноруйте та звертайтеся до лікаря.

📊До групи ризику належать: люди старшого віку 👵🏻та діти раннього або дошкільного віку👦🏻.

5️⃣кроків, які допоможуть вам уникнути ГКІ:

✅Підтримуйте чистоту. Мийте руки перед приготуванням їжі та самим прийомом,

після відвідування туалету. Вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі. Захищайте приміщення та продукти від комах та гризунів.

✅Відокремлюйте сиру їжу від готової: сире м’ясо, птицю, рибу і морепродукти від інших харчових продуктів. Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям (ножами та обробними дошками). Зберігайте продукти у закритому посуді, аби уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

✅Ретельно готуйте їжу. Піддавайте продукти термічній обробці (смаження, варіння, запікання, пропарювання і т. д.), особливо м’ясо, птицю, яйця, рибу і морепродукти. Доводьте страви до кипіння, аби переконатися, що вони готувалися при 100°С. Сік з м’яса чи птиці після правильного приготування повинен бути прозорим, а не рожевим.

✅Зберігайте їжу при безпечній температурі. Не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 год. Зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) до подачі до столу. Зберігайте продукти у холодильнику при температурі, зазначеній на упаковці та не довше терміну кінцевої реалізації, зазначеного виробником. Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

✅Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти. Користуйтеся лише чистою водою.

Обирайте свіжі і не зіпсовані продукти. Ретельно мийте овочі та фрукти (особливо, якщо ви вживатимете їх сирими). Не вживайте продукти, в яких закінчився термін придатності чи продукти сумнівної якості.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень