A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Чорний шоколад: його переваги та недоліки

Дата: 02.02.2024 14:45
Кількість переглядів: 19

Чорний шоколад - це корисний продукт, багатий на мінерали та захисні рослинні сполуки, що приносять нашому здоров'ю користь: оптимізовують різні аспекти фізіологічних реакцій людини, у т.ч. імунітет, зменшують фактори ризику серцево-судинних захворювань, підтримують здоров'я травної системи, покращують когнітивні функції.

✨Чорний шоколад - це хороше джерело клітковини, вітаміну К, мінералів (магній, залізо, мідь і цинк, фосфор, калій).

📆Щоденної оптимальної встановленої дози споживання шоколаду немає, однак згідно з думкою науковців задля достатнього досягнення позитивних ефектів слід скуштувати близько 5-7 г чорного шоколаду (на добу - це 1-2 квадратики плитки).

❓Чим корисний шоколад❓:

Поживність. Якщо ви купуєте якісний темний шоколад з високим вмістом какао, то він є досить поживним. Він містить належну кількість розчинної клітковини та насичений мінералами. Профіль жирних кислот какао та темного шоколаду також гарний. Жири складаються переважно з олеїнової (корисна для серця), стеаринової (має нейтральний вплив на рівень холестерину) та пальмітинової кислот.
✅Приносить користь здоров'ю серця. Вживання темного шоколаду може бути ефективним та смачним способом для підтримки здоров'я серця. Шоколад допомагає захистити та знизити фактори ризику серцево-судинних захворювань.
✅Потужне джерело антиоксидантів. Темний шоколад насичений органічними сполуками, які є біологічно активними та діють як антиоксиданти. До них відносяться: поліфеноли, флаваноли та катехіни. Згідно з дослідженнями, поліфеноли в темному шоколаді допомагають знизити деякі форми холестерину ЛПНЩ у поєднанні з іншими продуктами (такими як мигдаль і какао).
✅Покращує кровотік та знижує кров'яний тиск. Флавоноїди у темному шоколаді можуть стимулювати ендотелій (слизова оболонка артерій) до вироблення оксиду азоту. Однією з функцій оксиду азоту є подача сигналів артеріям про розслаблення, що знижує опір кровотоку і водночас зменшує артеріальний тиск.
✅Підвищує рівень ЛПВЩ та захищає ЛПНЩ від окислення.
✅Здатен захистити вашу шкіру від сонця. Біоактивні сполуки у темному шоколаді можуть бути корисними для шкіри. Флаваноли захищають від сонячних променів, покращують приплив крові до шкіри, підвищують її щільність та зволоження. Проте пам'ятайте, що шоколад не може замінити сонцезахисний крем та інші засоби захисту від сонця.
✅Покращує роботу мозку. Дослідження показують, що вживання какао з високим вмістом флаванолу поліпшує приплив крові до мозку у молодих людей. Флаваноїди какао можуть також допомагають підтримувати когнітивні функції у людей похилого віку з легкими когнітивними порушеннями та знизити ймовірність прогресування деменції.

⁉️Проте, шоколад шкідливий через декілька причин: 1️⃣висока калорійність (високий вміст цукру при надмірному споживанні сприяє розвитку ожиріння); 2️⃣може посилити алергічні реакції (якщо окремі виробники шоколаду замінюють якісне какао-масло пальмовим або кокосовим, то такі продукти міститимуть трансжири, які можуть стати причиною гормонального дисбалансу /зайвої ваги/атеросклерозу/злоякісних новоутворень).

☝️Під час вибору шоколаду, уважно переглядайте:

✅Вміст какао-бобів повинен бути не нижче 70%.
✅Термін придатності і зберігання. У чорного шоколаду він - до 1 р., молочного - 10 міс., білого - не довше 30 днів.
✅Справжній шоколад дуже швидко тане, а отже якщо ви взяли до рук шоколад і руки залишилися чистими, то пам‘ятайте це не якісний продукт чи підробка. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень