A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Жашківський ліцей №1
Жашківської міської ради Черкаської області

Zhashkiv Lyceum 1 of Zhashkiv City Council of Cherkasy Region

Новини

Дата: від до Скинути

210 років з дня народження Т.Шевченка у 2-Г класі

  "Садок вишневий  коло хати...".  Саме так розпочалася  "Година Шевченка" у  2-Г класі. Вшанування пам'яті Великого Кобзаря є частиною шкільного життя маленьких українців. Вічна нетлінна творчість геніального сина України живе і в серцях наших школяриків.

16:55 07.03.2024

Вітаємо дворазову переможницю обласного етапу Всеукраїнських олімпіад!

10  лютого відбувся ІІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій.  Чергову перемогу отримала учениця 11-Б класу  нашого ліцею Дробот Кіра (ІІІ місце). 17 лютого -  ІІ місце в обласному етапі олімпіади з інформатики (програмування). Ми вкотре  вітаємо Кіру та учителя інформатики, директора нашого ліцею Яроша Олександра Мироновича з перемогою! Цьогоріч ця перемога подвійна.

14:23 07.03.2024

210 років з дня народження Тараса Шевченка: виставка малюнків та робіт учнів 3-4 класів

  Т.Г. Шевченко – найвідоміший український поет, якого знають не лише на Україні, а й по всьому світі. Народ назвав його Великим Кобзарем. Але мало хто знає, що справжнім захопленням Т.Г.Шевченко був живопис. Усе своє життя він говорив про себе, як про художника. Саме малярське мистецтво допомогло йому отримати звільнення від кріпацтва.

10:52 07.03.2024

"Прадавня Трипільська цивілізація на території України – це унікальне явище в історії людства" (майстер-клас з виготовлення трипільського посуду)

  Долучилися до тижня Трипільської культури і учні 6 - А класу. На уроці технологій вони взяли участь у майстер - класі з виготовлення трипільського посуду, метою якого було сформувати уяву учнів про трипільську археологічну культуру; спосіб життя, господарство, побут та мистецтво людей часів енеоліту; визначити головні досягнення представників трипільської культури; розкрити значення трипільської культури в історії України; сприяти вихованню патріотизму, почуття прекрасного і вічного, національної свідомості і гідності, поваги до власної історії. Сенсаційна знахідка загадкової культури періоду енеоліту відкрила по-справжньому унікальне явище в історії людства.  Трипільська культура характеризується безліччю цікавих і захоплюючих ознак, однією з яких є кераміка. Кераміка – це візитівка Трипільської культури, вияв матеріального і культурного розвитку тогочасних людей. Гончарні вироби трипільців умовно можна розділити на два види: одні – досить грубі й прості, а інші – з прекрасно виробленої глини, з тонкими стінками, добре випалені, вражаючої досконалості. Що ж дозволяло забезпечувати високу якість глиняних виробів трипільців? Відповідь на це запитання археологи отримали в 2015 році, коли в селі Доброводи на Черкащині розкопали гончарний посуд.  Потреба в керамічному посуді була досить великою. Трипільці виготовляли посуд трьох типів: господарський, кухонний та культовий. Серед кухонного посуду, який використовувався для приготування їжі, були глечики, кухлі, кринки, миски, чаші, амфори тощо. Виділяють 16 типів трипільського керамічного посуду. Зокрема, за формою розрізняють: конічний, вазо подібний, лійчастий, з плавним та різким профілем, гостро реберний, з утопленими вінцями та інші.  Особливої довершеності досягли трипільці в оздобленні керамічних виробів. Трипільську кераміку за якістю  перевершували лише китайські вироби, але й вони програвали в оздобленні орнаментом. Використовувалося щонайменше десять типів візерунків. Найпопулярнішими елементами в орнаменті були спіраль, меандр – декоративна звивиста неперервна лінія та канелюри – вертикальні або горизонтальні жолобки на виробі. Поширеним також був поліхромний розпис чорною, білою та червоною мінеральними фарбами. Крім орнаменту інколи зображали рослини, тварини, людей або частини їх тіла. Під час проведення майстер – класу з виготовлення посуду діти працювали з солоним тістом, адже вони могли зробити посуд власними руками і навіть використовувати його в побуті. Ця робота розслабляє та заспокоює дітей, розвиває моторику  пальців. Після того, як виготовили посуд, настав час його оздобити. Прикрашали,  дотримуючись тієї кольорової гами та символіки, про яку дізналися перед початком роботи. Після сьогоднішнього заняття діти переконались, що трипільська культура – це унікальне явище первісного світу. Пройнялись гордістю за те, що Черкащина – носій здобутків цієї культури.

08:35 05.03.2024

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень